dinsdag 15 juli 2008

Vragen op vodjes...

De afgelopen dagen heb ik aan veel vrouwen met veel verschillende achtergronden les gegeven. Traditionele vroedvrouwen, gniffelende pubermeisjes en een dorpskerk waar ze zoiets nog nooit gehoord hadden. iedere keer weer een uitdaging om aansluiting te vinden bij het publiek en uit te vinden aan welke informatie ze het meeste zullen hebben.
Dat de informatie die ik vertel over zwangerschap, vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus nodig zijn wordt me meestal duidelijk door de vragen die ik krijg. Niet hardop uiitgesproken in de groep, want op de woorden die te maken hebben met de onderwerpen waarover ik les geef rust een groot taboe. Alleen al dat taboe doorbreken is een hele uitdaging. Nee, de vragen worden opgeschreven op vodjes en in pauzes worden ze in mijn handen gedrukt in de hoop dat ik ze ga beantwoorden.
Sommige vragen zijn werkelijk hilarisch en ik moet dan af en toe ook grote moeite doen om niet in lachen uit te barsten als ik ze lees, hier een aantal voorbeelden.
+Wat is dat witte spul dat een baby op zijn huid heeft als hij net geboren is? Is dat sperma en betekend het dat de moeder nog maar kort geleden met een man geslapen heeft?
+Als een moeder veel citroensap drinkt, krijgt de baby dan een groot hoofd?
+Hoe komt het dat zwangere vrouwen zo veel huilen? Is dat omdat ze te weinig bloed hebben, of is dat gewoon teveel vruchtwater dat eruit moet?
+ Is het waar dat je je niet mag wassen als je je menstruatie hebt omdat er dan een gat in je vagina zit?
+ Is het waar dat een vrouw niet meer zwanger kan worden als je een heel stevige knoop in de navelstreng van haar laatste baby maakt?
+ Als je zwanger bent en je wil de baby niet, helpt het dan om gelijk daarna met een andere man naar bed te gaan? Ik heb gehoord dat zijn zaad dan de baby dood maakt.


na zulke vragen ben ik altijd heel dankbaar dat ik goed onderwijs gehad heb en het motiveerd me door te gaan met mijn werk zodat er hopelijk een generatie komt die dergelijke vragen niet meer hoeft te stellen omdat ze weten hoe een vrouwenlichaam in elkaar zit.
Morgen ga ik les geven aan een groep vroedvrouwen in Ahero, een klein stadje vlak bij Kisumu. Ik ben benieuwd wat voor moeilijke vragen ze me deze keer zullen stellen.

Liefs Anneke

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey Gorgeous, :-)

now I also wanna write something in here. And hey, I am the first one to write in another language...Next time I will do German. :-)
I am getting better and better in reading dutch...just your medical terms I have no clue what you are talking about.
Miss ya and enjoy your day...

Love Hartmut

Anoniem zei

Hallo Anneke,
je maakt weer heel wat mee in Kenia.
Alvast gefeliciteert met je verjaardag.
Goda zegen gewenst van oom Arie en tante Ineke + kids.

Dit vind je misschien ook wel leuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...