woensdag 9 juli 2008

Driving without brakes is dangerous!

''Hey white lady, you are beautiful! I love you.... eeeeh.... where are your brakes, you know it is very dangerous to ride a bike without brakes!''

Dit is de afgelopen dagen vaak naar me geroepen door flirterige fietstaxi-chauffeurs. Op het kantoor hebben we fietsen en mijn favoriet is een klein crossfietsje met terugtraprem. Iets waar Kenianen nog nooit van gehoord hebben en waarover ze zich erg veel zorgen maken, zo'n rare fiets kan niet goed zijn!
Als ze me zien fietsen is de eerste reactie er altijd een van verbazing, een blanke die sterk genoeg is om te fietsen is al genoeg om de mond van open te laten vallen... en dan ook nog een die zo gek is dat ze fietst op een fiets 'zonder' remmen levert gespreksstof op genoeg om uren te kunnen praten!

Dat rijden zonder remmen gevaarlijk is hoeven ze mij niet te vertellen, het Keniase verkeer is zo chaotisch dat ik me er niet in zou wagen zonder eerst zeker te weten dat mijn remmen het doen. Koeien, vrachtauto's, geiten, fietstaxi's, handkarren, auto's. Alles loopt, rijdt, rent en verplaatst zich door elkaar zonder duidelijke aanwezigheid van verkeersregels.. een achtbaan is soms minder spannend.

Vandaag ga ik naar Ombeyi, een klein dorpje op ongeveer een uur afstand van Kisumu. De rit ernaar toe zal er ook een zijn om uren over te kunnen praten. De weg mat potholes, de koeien die erop lopen en de roekeloosheid van de chauffeurs vormen samen een combinatie waarvoroor toch wel enige moed nodig is om hem te gaan gebruiken. (Moed klinkt beter dan 'de naieve hoop dat ik wel zal overleven')
Ik ga een paar dagen in Ombeyi blijven om kinderen, vroedvrouwen en zwangere moeders les te gaan geven. En natuurlijk om te genieten van het dorp, waarin de tijd heeft stil gestaan.
Tot over een paar dagen!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

hey anneke!
Prachtig allemaal! Je gaat het daar wederom prachtig doen. geniet er maar dubbel en dik van, dubbel want ik ben jaloers tot achter mijn oren! Ik bel je eens. kus, Evelien

Bas & Anke zei

Hey Anneke,

We lez(v)en weer met je mee en genieten van de herkenbare taferelen. Alle goeds gewenst in Ombeyi en als je het nog leest, doe de groeten aan Solomon en George (Praise God....Amen)

Groet, Bas & Anke

Frits en Beja Weitkamp zei

Beste Anneke,

Via onze buurvrouw, jouw tante Annie, horen we af en toe wat over jouw belevenissen in Kenya.
We zijn onder de indruk van je passie en enthousiasme om daar aan het werk te kunnen gaan.
Veel dingen die je schrijft komen ons bekend voor door ons werk in Cambodja, al is Azie toch weer heel anders.
Wat kom je veel tegen! Wij zelf lezen veel over ontwikkelingswerk, bijv. in het boek 'Helping Health workers learn' of "Where there is no doctor" of "Where there is no dentist". Het zijn boeken met veel plaatjes en heel praktische tips om mensen te leren en om zelf hulp te bieden. Maar waarschijnlijk ken je die boeken allemaal al.
We wensen je heel veel plezier en sterkte toe bij je werk.

hartelijke groeten,
Frits en Beja Weitkamp

Anoniem zei

eey Achieng,

Ik hoor ze het nog roepen:
You are driving without breakkkkksssss....!!!

Oh... wat moet ik nu met mijn leven?! Ik mis Kenya heel erg. Ik waan me echt weer in dat land door jouw beichtjes. Ik heb ook heel erg heimwee naar India en de 350 weesmeisjes. En nu geniet ik ook nog eens van mijn leven in Thailand. Wat nu???

Geniet ervan (wij zijn een beetje jaloers) Arie & Jis

Dit vind je misschien ook wel leuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...