dinsdag 24 juli 2007

Kilo's suiker voor de zwarte Jezus


Hoihoi,

Het is al weer een paar dagen geleden dat ik een verhaal geschreven heb en in die tijd is er behoorlijk wat veranderd. Ik ben jarig geweest (en had een erg leuke verjaardag), er is een nieuw team (7 jonge mensen uit California) en ik heb weer een heleboel meegemaakt.

Op mijn verjaardag ben ik naar de kerk/sekte geweest waar ik eerder over schreef, de kerk waar ze een zwarte Jezus aanbidden. Toen ik vorig jaar in Kenia was werd ik er al nieuwsgierig naar maar ik vond nooit de tijd om er meer informatie over te zoeken. Nu had Ruth, een lokale vrijwilliger, voor me geregeld dat we er heen konden om informatie te krijgen. Normaal gesproken zijn ze niet erg happig op blanke bezoekers dus ik was erg blij dat ik mocht komen.
Ons was aangeraden om wel een cadeau mee te nemen om onze dankbaarheid te laten zien. Een cadeau in Kenia is niet iets waar veel aandacht aan besteed moet worden. Hoe nuttiger hoe beter. Onze kilo suiker was een schot in de roos want nadat ik het gegeven had kwamen de verhalen.

Het binnenlopen op het terrein van de kerk voelt als het binnenlopen in een compleet andere wereld. Overal lopen mensen in lange felgekleurde gewaden, ze prevelen dingen, zwaaien met zwaarden en dragen grote kruizen met zich mee.
De gewaden worden gezien als een soort van uniform, waardoor Jezus de mensen van de ware kerk kan herkennen. De verschillende kleuren verwijzen naar verschillende engelen en functies. Een groen gewaad betekend dat je in staat bent zieken te genezen en een rood gewaad laat zien dat je demonen kan verdrijven. De zwaarden zijn omdat ze de wapenrusting waarover de bijbel preekt heel letterlijk nemen.
De sekte is begonnen in 1962, in dat jaar verscheen volgens de overlevering, uit het niets, een man (baba messiah) die wonderen deed en zieken genas. Hij vertelde dat hij de Jezus was waarop heel Afrika aan het wachten was. Volgens hem was de Jezus waarover de bijbel spreekt alleen voor de blanken. Overigens was hij wel dezelfde man, alleen in een zwarte verpakking. Naast de blanke versie was hij ook al een keer in een de vorm van een Aziaat verschenen. De bijbel spreekt hierover in het verhaal waarin Abraham Melchizedek ontmoet, Melchizedek was de Aziatische Jezus.
In 1991 is baba messiah overleden en na drie dagen weer uit de dood opgestaan, de man waarmee ik sprak vertelde mij dat hij hem met eigen ogen heeft gezien en dat baba messiah na die tijd nog vele wonderen heeft gedaan.
De sekte wacht nu op de laatste terugkeer van hun Jezus en brengen hun dagen vooral biddend door.
Op zondagen hebben ze een mis die erg lijkt op een katholieke mis en op zaterdag en woensdag hebben ze speciale bijeenkomsten ter ere van de zwarte Maria.
Deze bijeenkomsten hebben een duistere kant, er mag niets over verteld worden, en niemand mag de zaal binnen waarin de bijeenkomst gehouden word.

Ik vond het een vreemde ervaring om zo in het hart van een sekte te zijn en ik had erg veel medelijden met deze mensen die zo gegrepen waren door hun dwalende geloof. Ze hebben veel tradities uit de bijbel maar dwalen er ook steeds verder van af omdat baba messiah verboden heeft om speciale scholen of bijbellessen te geven. Ik vraag jullie om voor deze mensen met hun vervormde wereldbeeld te bidden, want dat is het enige wat ze kan helpen.

Ik ga me weer bemoeien met het team, ze willen me een neiwu spel leren wat er erg leuk uit ziet.

Heel veel liefs, Anneke

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hee Tjik!

we lezen je story's hoor..!! getsiederrie af en toe!
hier alles verder wel..
uitgebreide story's staan op je hotmail! (was ff je nieuwe mail vergeten en jaa khad hem al verzonden!hahaha!)
kuss uit amsterdam van as

Anoniem zei

Lieve Anneke,

Nog gefeliciteerd!! Ik had het toch niet goed bijgehouden, en schrok te zien dat je verjaardag al lang geweest is. We vieren als je terugbent!

Wat veel andere indrukken doe jij op daar! Onvergelijkbaar bijna met de indrukken die ik opdoe in de landen waar ik kom. Ik vind het prachtig dat je lesgeeft over hygiene en het vrouwelijk lichaam. Ook heel dapper dat je naar zo'n sektekerk bent gegaan, heel apart. Ik las je verhaal met veel interesse, want ik leer daar veel over in mijn studie antropologie. Veel om over bij te praten als je terugbent. Veel liefs nog!
Liesbeth.

Dit vind je misschien ook wel leuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...