maandag 5 augustus 2013

7 quick takes..


Het weekend is weer voorbij gevlogen ondanks het feit dat het extra lang was. Omdat pappa en mamma er zijn hadden Hartmut en ik allebei vrijdag vrij genomen.


  1. Mamma en ik hebben een kookcursus gedaan in de Bo-Kaap. Een heel karakteristiek gedeelte van Kaapstad waar vroeger de slaven uit MaleisiĆ« een onderkomen vonden en waar nu nog steeds vooral hun nakomelingen wonen. Het eten wat daar vandaan komt is heel uniek, Maleisisch maar met Kaapse invloeden. We leerden hoe je roti’s, curry en samosa’s maakt, erg lekker. Later deze week zal ik er nog wat meer over schrijven.
  2. Pappa en Hartmut gebruikten hun dag ondertussen om te klussen. Het schuurtje achter ons huis kon wel een onderhoudsbeurt gebruiken dus ze zijn de hele dag in de weer geweest met hout, boormachines en schroeven. Het is nog niet af maar het ziet er al wel een stuk beter uit. Hartmut is blij met zijn ‘knecht’.
  3. Zaterdag zijn we de wijnlanden in gegaan. We hebben genoten van het prachtige weer terwijl we door bergpassen en langs wijnlanden reden. Elke keer weer ben in onder de indruk van dit prachtige land. We sloten de dag af bij ‘the Spice Route’ een nieuwe wijnboerderij waar ze naast wijn ook een glasblazerij, een bierbrouwerij en een chocoladefabriek hebben. Bij de chocoladefabriek hebben we een workshop gevolgd waar we allemaal nieuwe dingen over chocolade geleerd hebben en verrukkelijke chocolade mochten proeven.
  4. Gisteren was het al weer lekker weer (het lijkt wel alsof pappa en mamma de zomer hebben meegenomen in hun koffer en we gebruiken de middag voor een echte Zuid Afrikaanse snoekbraai. Snoek is een vis, maar anders dan in Nederland leeft hij in het zoute zeewater. Hij lijkt alleen op de Nederlandse zoetwatersnoek, volgens de eerste Nederlanders die hier kwamen, vandaar de naam. Snoek op de braai (bbq), met paprika, chutney, ui en een heleboel knoflookboter is een populair gerecht in Zuid Afrika en ik snap helemaal waarom!                                             
  5. Naast de braai hebben we ook nog ijs gemaakt zoals je op de foto’s kan zien. Een paar jaar geleden heeft hartmut deze ouderwetse machine die je met de hand aandrijft meegenomen uit Amerika. Je maakt je eigen ijsmengsel (vanille-ijs met chocolade en cookie-dough deze keer) en giet het in een cilinder. Je plaatst de cilinder in de houten emmer met ijsklontjes en zout om de temperatuur te verlagen en na een half uurtje zwengelen heb je het lekkerste ijs!
  6. De verkiezingen in Zimbabwe waar ik vorige week over schreef zijn relatief rustig gelopen hoewel de uitslag door bijna iedereen behalve Mugabe zelf betwijfeld wordt. De Zimbabwanen die ik er over spreek klinken berustend. ‘ Ergens hoop je wel dat het deze keer wel eerlijk gaat, maar we hadden het kunnen verwachten, het blijft Mugabe…’
  7. Komende vrijdag zijn we al weer vrij omdat het ‘vrouwendag’ is.  Op vrouwendag worden we herinnerd aan de strijd die vrouwen geleverd hebben tegen Apartheid. Op 9 Augustus 1956 togen meer dan 20000 vrouwen naar de regeringsgebouwen in Pretoria om te protesteren tegen de voorgestelde ‘pas’, een speciaal identiteitsdocument dat vrijheid van de zwarte bevolking zou inperken. De vrouwen zongen een lied dat speciaal voor de gelegenheid geschreven was. ‘Wathint’Abafazi Wathintimbokodo! (Nu je de vrouwen geslagen hebt heb je een rots geslagen). Dit lied is nog altijd representatief voor de moed en kracht van de vrouwen in Zuid Afrika.                                                    

1 opmerking:

Anoniem zei

hoi lieve allemaal, wat een leuk en mooi weekend hebben jullie gehad, van alles gedaan echt "sikkemaas eigen "maar gezellig was het , leuk om het te lezen ,ga zo door liefs van ons uit zomers Heemse

Dit vind je misschien ook wel leuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...