donderdag 27 oktober 2011

Leven voor een euro per dag...

Ergens in deze week – waarschijnlijk op 31 Oktober – zal de wereld zijn 7 miljardste inwoner verwelkomen. Waarschijnlijk is de datum symbolisch. Wie het zal zijn zullen we nooit weten, en misschien zijn we al lang over de 7 miljard inwoners heen. Maar de demografische plaatje dat dit getal symboliseert is schrikbarend echt. Vandaag de dag zijn er twee keer zo veel mensen op de aarde als in de jaren ’60, nog niet eens zo heel erg lang geleden.

Het nummer 7 miljard, verbergt een gecompliceerd demografisch plaatje. Het verbergt grote ongelijkheid, onrechtvaardigheid, oneerlijk verdeelde kansen. Elk jaar komen er 78 miljoen bij. Bijna al deze mensen (97%) worden geboren in ontwikkelingslanden. Bijna de helft van de wereldbevolking (48%) leeft in armoede en moet rondkomen voor minder dan 2 Dollar per dag.

De komende week daagt onze kerk ons uit om drie dagen te leven zoals het grootste deel van de wereldbevolking leeft. De uitdaging gaat er om dat we per persoon een euro per dag besteden mogen aan eten. En dan hebben we nog geluk, we hoeven niet de transportkosten er bij op te tellen die we nodig hebben om eten te kopen, en de elektriciteit die we gebruiken om te koken blijft ook buiten het budget.

Ik heb er zin in om de uitdaging aan te gaan, heb recepten opgezocht en hoop dat het ons zal helpen om te realiseren hoe moeilijk het is om zo te leven. Er is veel tijd en creativiteit nodig om iets afwisselends en voedzaams op tafel te zetten. Iets wat nou niet bepaald in overvloed aanwezig is als je hard moet werken om het hoofd boven water te houden. Hier is een link naar een blog die ik in opdracht van de kerk erover geschreven heb om mensen aan te moedigen er over na te denken.

De kans is groot dat wereldburger nummer 7 miljard met ons mee gaat doen in de uitdaging om te leven met minder dan een euro per dag. Het schrijnende is echter dat hij of zij dat onvrijwillig zal doen, en niet voor drie dagen maar levenslang….

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Lijkt me een echte uitdaging!

Cléo zei

Benieuwd hoe het jullie zal vergaan. Ichtus heeft ooit iets gelijkaardigs gedaan op de zomerformaçion, proberen aan den lijve te ervaren - al was het maar 'om te spelen' - hoe vele wereldburgers moeten leven. Elke dag een halfuur stappen voor een emmer water, en voor de rest droog brood of een soort pannenkoek eten, en dat drie dagen lang. Het thema was toen 'sociale rechtvaardigheid'. Oh ja, en twee mensen (om de verhouding juist te houden) kregen ondertussen wel lekkere en gevarieerde warme maaltijden, opgediend door ... de anderen. Heeft bij iedereen die er toen bij was grote indruk nagelaten.

Cléo zei

Een maand is weer voorbij... I want 7-quick-takes-Anneke!

Dit vind je misschien ook wel leuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...